Šéf ECB vyzval európske vlády, aby urýchlili riešenie dlhovej krízy

16.04.2013 Celý región

Amsterdam (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi dnes vyzval európske vlády, aby čo najskôr presadili užšiu integráciu európskych ekonomík, čo by malo pomôcť pri riešení najväčších problémov dlhovej krízy eurozóny. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
V prejave pre študentov na univerzite v Amsterdame Draghi varoval, že "problémy v eurozóne sa ukazujú byť stále veľmi veľké," takže je logické, že sa od vlád zodpovedných za riadenie ekonomiky očakávajú ďalšie kroky.
Aj keď fragmentáciu finančných trhov sa podarilo zmierniť, akomodatívna menová politika ECB sa odrazila na lepších finančných podmienkach pre firmy a domácnosti v niektorých krajinách eurozóny len čiastočne, povedal Draghi. Najmä malé a stredné podniky, ktoré sú základom ekonomiky eurozóny, týmto vývojom trpia. ECB skúma možnosti ako tento problém vyriešiť, dodal Draghi, avšak podľa neho aj iné strany musia konať.
Šéf ECB upozornil na opatrenia, ktoré banka prijala s cieľom stabilizovať situáciu v eurozóne. Najmä nový program nákupu dlhopisov na jeseň minulého roka vytvoril pre krajiny priestor na zníženie dlhovej záťaže a zvýšenie konkurencieschopnosti. Dodal však, že ECB má aj limity, ktoré nemôže prekročiť. Ako uviedol, Európska centrálna banka nie je zodpovedná a ani nemá mandát na uskutočňovanie štrukturálnych reforiem alebo konsolidáciu rozpočtov a nemôže suplovať kroky, ktoré musia prijať iní vrátane súkromného sektora.
 

Vyberte región